Nie z torebki, a z owoców. Te galaretki ze świeżymi malinami wyglądają i smakują genialnie
Latem najchętniej zjadamy lekkie, proste desery. Należą do nich galaretki, które doskonale schładzają i orzeźwiają, a przy tym są pełne smaku i aromatu. Zwłaszcza jeśli przygotuje się je domowym sposobem, ze świeżych owoców. To naprawdę proste i nie zajmie wam dużo więcej czasu, niż rozmieszanie galaretki z torebki.
Z czego robi się domową galaretkę?
Do przygotowania domowej galaretki wystarczą tak naprawdę cztery składniki. To owoce, woda, cukier i żelatyna. Z owoców i wody trzeba ugotować esencjonalny kompot. Po odcedzeniu owoców napój należy osłodzić do smaku i rozpuścić w nim napęczniałą żelatynę. Teraz trzeba tylko całość wystudzić, a potem schłodzić w lodówce, by deser stężał.
Jak zrobić domowe galaretki na deser?
Gdy mamy już podstawę deseru, czyli płynną galaretkę, pozostają nam już tylko kosmetyczne czynności. Do szklanek wrzucam świeże maliny, zalewam je płynną galaretką i wstawiam na kilka godzin do lodówki. Gdy galaretka stężeje, dekoruję ją bitą śmietaną. Połączenie zimnej galaretki, świeżych owoców i puszystego kremu doskonale się dopełnia i świetnie smakuje. W moim domu nikt nie potrafi się oprzeć temu deserowi.
Przepis: Galaretki ze świeżymi malinami
Domowe galaretki z dodatkiem świeżych owoców, ozdobione bitą śmietaną i migdałami
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 220 w każdej porcji
Składniki
- 500 g świeżych malin
- ok. 600 ml wody
- cukier do smaku
- 2 łyżki żelatyny
- 150 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 łyżka spłatkowanych migdałów
- listki mięty lub melisy do dekoracji
Sposób przygotowania
- Przygotowanie galaretkiŻelatynę namocz w kilku łyżkach zimnej wody. Maliny przebierz, delikatnie opłucz. 2/3 umieść w garnku, zalej zimną wodą, zagotuj na średnim ogniu. Gotuj ok. 5-10 minut, dosłodź do smaku, odstaw do przestygnięcia. Owoce odcedź, w płynie rozpuść żelatynę, wystudź.
- Wykańczanie deseruDo czterech szklanek wsyp świeże maliny. Zalej je przygotowaną galaretką, wstaw na kilka godzin do lodówki, by deser stężał. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z cukrem wanilinowym. Udekoruj nią galaretkę, posyp podprażonymi migdałami, dodaj listki mięty.
Jak podać domową galaretkę na deser?
Domowa galaretka najładniej będzie się prezentować, gdy przygotujemy ją w szklankach lub pucharkach. Oczywiście można też przelać ją np. do miseczki, a po zastudzeniu wyjąć na talerzyk i podawać krojoną na kawałki.
Do dekoracji deseru doskonale pasuje bita śmietana. Jednak galaretkę można też polać płynną, słodką śmietanką lub jogurtem naturalnym. Smaku całości dodadzą też podprażone, spłatkowane migdały czy ewentualnie starta czekolada. Deser pięknie będzie się prezentował, gdy ozdobimy go listkami mięty lub melisy.